Faházak PREFALZ tetővel és homlokzattal: Új építés a Dolomitokban

A Trento megyei Pinzoloban a Marzoli Architetti Associati a „Chalet Vette del Brenta“ megalkotásával egy lenyűgöző, öt lakóegységes nyaralót hozott létre. A PREFA alumíniumburkolatba burkolózva a minőségi épületegyüttes tovább gazdagítja a település építészeti sziluettjét, és az utazók számára egész évben különleges pihenőhelyet biztosít a Dolomitok lélegzetelállító természeti adottságai között.  

Karakteres nyaralóhely idilli környezetben

Pinzolot a sípályák, többek között a Madonna di Campiglio, vagy a Folgarida-Marilleva közelségéről ismerik az európai turisták, de erdeieivel, völgyeivel nyáron is elég szabadidős tevékenységet biztosít a természet szerelmeseinek. A felmerülő nagy szállás-igény miatt  Cristiana Marzoli, édesapja Aldo Marzoli és Alex Zamboni mérnök azt a megbízást kapták, hogy egy öt lakóegységből álló nyaralót építsenek a település egyik köponti fekvésű, kis telkén. 

Azzal a döntéssel, hogy a „Chalet Vette del Brenta“ tömegét egységekre osztják, az építészek egyrészt vizuális elközeleződésüket jelezték, másrészt a lehető legjobban használták ki a hely lehetőségeit. Az épület főhomlokzatát a dél-keleti tengelyre helyezték, hogy ezáltal elegendő fény jusson a belső terekbe, és a benapozottság az egész évben a legjobb legyen.Minden egység saját, nagyvonalú kertet kapott a már meglévő zöldterületből, amelyet így nem kellett felszámolni. A lakóegységeket a hatalmas alagsor köti össze egymással, melyben garázsok, pincék és a gazdasági helyiségek kaptak helyet. A SkiArea Campiglio Dolomiti di Brenta felvonói közvetlen közelében az új építésű ház olyan minőségben simul bele Pinzolo szabadidős infrastruktúrájába, hogy abból a befektető máris hatalmas profitra tett szert.  

Architekturplan von oben zeigt die Anordnung von fünf miteinander verbundenen Wohneinheiten mit gekennzeichneten Zugängen, umgeben von Landschaftsgestaltungselementen, Fußwegen und einer Straße, unter Beachtung von Himmelsrichtungen und Sonneneinstrahlung.

Kapcsolat az anyag és a hely között

A burkolat kiválasztásában az építész elsődleges szempontja az alkalmazott anyagok közötti harmónia megteremtése volt. Ezt egy kontrasztos, az emeleti részen fenyőfa-panelekből, és a homlokzat többi részét, valamint a tetőt burkoló, sokoldalú, antracit színű Prefalz lemezből álló kombinációval érte el. 

A PREFA termékek alkalmazásával sikerült biztosítani, hogy az épületburok évtizedek múlva is változatlan marad, és ellenáll az extrém környezeti hatásoknak, például a hatalmas téli hótehernek. Ezen kívül az alumínium kiemeli az építészeti kompozíciót, és formájával, színével és anyagával a környezetében található sziklákra emlékeztet, mivel átmenet nélkül kúszik fel az egymás fölé tornyosuló ferde tetősíkokra. Cristiana Marzoli építész azért is kedveli az alumínium terméket, mert optikailag kisebbnek mutatja a házat. Ehhez a nagy nyílásokat keretező kontúrok mentén különböző sávszélességű lemezeket tervezett, ami játékos könnyedséget kölcsönöz az alkotásnak. Ennek az eredménye egy építészetilag is izgalmas ritmus, mely párbeszédet tesz lehetővé a magas minőségű belső, és a külső tér között. 

Moderne Ferien-Chalets mit anthrazitfarbenen Prefalz-Metalldächern und Holzelementen in einem alpinen Tal, an einer Straße gelegen, mit umzäunten Vorgärten und einem beeindruckenden Bergpanorama im Hintergrund.

Chalet Vette del Brenta - Részletek

Ország:

Olaszország

Épület, helység:

Nyaraló, Pinzolo

Kategória:

új építés

Építészet:

Marzoli Architetti Associati

Kivitelező:

Zanoni Lattoneria

PREFA projekt-tanácsadó:

Davide Bruni

Alapanyag:

Prefalz tetőfedés és homlokzatburkolat

Szín:

P.10 antracit

Fotók:

Giacomo Podetti

Tervek:

Marzoli Architetti Associati